طبق نوشته نشریه اعتماد سقوط دولت سوریه نه تنها برای این کشور بلکه برای طالبان نیز نقطه عطفی است. قدرت گرفتن تحریرالشام چالشهایی ایدئولوژیک و استراتژیک برای طالبان به وجود میآورد. وعدههای اصلاحات و تحمل اقلیتها توسط تحریرالشام، تصویر طالبان را به عنوان گروهی واپسگرا و استبدادی به نمایش میگذارد. این تحولات میتواند الهامبخش جنبشهای مخالف در افغانستان باشد و مقامات میانهرو طالبان را به چالش کشیدن حاکمیت سختگیرانه رهبرشان تشویق کند.
نشریه دیپلمات نیز گزارش داده است که پیشرفتهای مخالفان در سوریه و سقوط بشار اسد، جهان را شوکه کرده است. جهان عرب امیدوار به تغییر اما نگران بیثباتی است. در کابل و سایر استانهای افغانستان، طالبان با اشتیاق این پیروزی را جشن گرفتند، اما پشت این شادی واقعیت ناخوشایندی نهفته است که سقوط اسد ممکن است در بلندمدت برای طالبان خوشایند نباشد.
به گفته ناظران، سیاستهای تحریرالشام با رویکرد طالبان همخوانی ندارد و رویکرد متفاوت تحریرالشام در حکمرانی، حاکمان جدید سوریه را ناامید خواهد کرد. رهبران تحریرالشام به تشکیل دولتی فراگیر متعهد هستند، در حالی که طالبان همچنان نتوانستهاند دولتی فراگیر تشکیل دهند و زنان و اقلیتها را از زندگی عمومی کنار گذاشتهاند.
تصمیم طالبان به ممنوعیت آموزش زنان باعث محکومیت بینالمللی این گروه شده است و نروژ برنامههای خود برای پذیرش نماینده طالبان را لغو کرده است. انزوای ایجاد شده در افغانستان نگرانیهای معتدلان طالبان را افزایش داده و شکافها در رهبری طالبان را عمیقتر کرده است.
تحولات در سوریه میتواند مقامهای معتدل طالبان را ترغیب کند تا با موضع سختگیرانه رهبرشان مخالفت کنند. سقوط بشار اسد ممکن است نیروهای مخالف در افغانستان و اعضای معتدل طالبان را تشویق به تغییر حکمرانی کند و فشار بر طالبان برای حرکت به سمت سیاستهای کمتر سرکوبگرانه افزایش یابد.
پیروزی تحریرالشام به عنوان یک مدل بالقوه از حکمرانی میتواند ادعای طالبان برای رهبری را تضعیف کرده و آنها را بیشتر در صحنه جهانی منزوی نماید. این تحولات چالشهای جدیدی را برای طالبان به همراه خواهد داشت.